medverkande konstnärer

Under juni-oktober 2015 bjöds professionella konstnärer samt studenter från bland annat Kungliga Konsthögskolan, Arkitekthögskolan och Konstfack in i huset vid Sickla för att tillsammans gestalta världen som utgör SATANS DEMOKRATI. Konstnärerna har själva fått utforma rummen utifrån föreställningens tema och alla installationer blir således unika och platsspecifika delar av det stora verkets scenrum och scenografi. 
Medverkat har även 270 arkitektstudenter från kth som löst specifika scenrum.

Artist in Residence-programmet/scenrummet kureras av konstnärerna
Py Huss-Wallin och Andreas Blom.

 

Medverkande konstnärer - artist in residence:
Adam Ytterberg      Anna Hellström        Alena Törnberg      Alice Bulukin     Alicia Lopez       Anders Marcus       Andreas Floxner Anja Dahlgren     Annie Waller        Annika Tosti        appear37        August Håkansson Orsall        Bee Urban       Bill Billeqvist       Camilla Frick Isberg          Carolina Alvear Bello          Charles Gustafsson        Charlotte Wintgren        Danielle Pamp          dotse      Ebba hallin         Elin Rhodiner     elisabeth raymond        emelie henriksson          Emelie Roupe        Emelie Wahlman       erse         Evelina Lindström      FITS       Frida Farm       Frithiof Engzell       Hanna Bylund       Helena Hildur W hell          Hello Banana      Henning Lindahl        holem        Hop Louie         Ida-Maria Holmqvist        Isa Maxe         ivan wahren         Jenny Wilhelmson        jens lomm         Johan Midtsian      Julia Herskovits          Kajtek Zaleski         Katja Andersson Teleman         kltr         Kristina Skantze           Kristoffer Nolgren          LEEV           Lena Bondeson         Lina Nyberg         Linea Matei        Malou Zilliacus       Marc Ljungström        Marcus Arborelius         Mary-lou Musat          Maria Rosenthal  
Marie Abildgaard Moberg       Marie Nikazm Bakken     martin condominas          mattias floxner        michel voss        Niklas Delin Olof Runsten            Paula Slav / 752          pelle backman         Peter Hajdu         Rasmus Norberg           resursteamet
rickard hasslinger          Robin Dahlqvist          Sabina Örneborg        sara elggren           Sara Jernberg        Sara Rosenius
sexvalp          Sofia Larsson        svante back          Tone Aminda Gøytil Lund              Tove Ekström           Tove Sörblom            
Ulrika Andersson           Uzi          veronica löfdahl        Wictor Gussing Chihuailaf          william carlstedt            
Yonna Levy Nilsson           Zakarias Thorin          ziggy          #lilaclady1 

Adam Ytterberg
​www.youtube.com
Jag inspireras av vetenskap. I mitt konstnärliga arbete jobbar jag med förhållandet mellan en vardagsverklighet och kunskapen om verklighetens yttersta kontext.  
Jag såg medverkandet i Satans demokrati som en chans att utmana mig själv då jag aldrig har jobbat rumsligt i så pass stor skala som jag får nu i sickla.

Agnieszka Stobierska
http://rua-bean-sidhe.tumblr.com/tagged/mywork

Jag inspireras mest av händer och ansikten. Jag är intresserad av både den mysiga, “hjärtliga” världen som människor skapar för deras älskade och den skarpa, mörka värld av minnet - jag alltid försöker hitta en kombination av dessa två: på jobbet i Kulturinstitut och social revitalisation eller i arkitektur; i porträtt eller i mina skrifter.
Jag gillar råheten, men jag respekterar experimenten.
Vi är vad som existerade i dåtid, och vi gör vad blir framtid - jag är glad att vara en del av något, som skulle vakna någons minnen och skapa nya förståelsen.

Alena Törnberg
www.cargocollective.com/alenatornberg
I mina textila arbeten sammanför jag mina kunskaper inom måleri med de hantverksmässiga färdigheter jag har. Jag arbetar kring teman som skapar igenkänning, med ambitionen att ta sig in och skapa personliga upplevelser. Min vilja är att skapa konstverk som ger form och känsla åt förgänglighet.
Jag medverkar i Satans demokrati för möjligheten att få vara en del i en helhet, för nyfikenheten i att se hur ett gemensamt tema gestaltas med olika uttryck, samt för den direkta känslan att mitt verk skulle bidra till stämningen.

Alice Bulukin
Det lilla (överst): Människor som tar saken i egna händer, och vägrar kapitulera som medskapare och medägare av det offentliga utrymmet. 
Mitt dagjobb (överst höger): Ett exempel på ett hydroponiskt tvåpartisystem. Design och bygge är basen för mina workshops. 
Järnvågen (höger): Exempel från en serie av prosistence av den offentliga miljön,  kanske det bästa jag gjort =)
Man-made trees - Singapore (Nedre vänster): Det stora, det effektfulla, för att väcka den gröna fen inom oss.
Inspiration
Aktivism! Prosistence! Människor som av ett personligt inneboende momentum tar saken i egna händer. Som vägar ge upp makten över sin närmiljö. 
Relationen till demokrati är kanske världens viktigaste fråga idag. Jag går igång på alla lägen där någon utmanar med frågor om hur det är fatt med demokratin, alla som sätter den i ett nytt ljus och alla som expanderar frågan om demokrati till själva grunden till den, medborgarna, alla medborgare. Som ställer frågan: Vem är ALLA? 

Anders Marcus
www.andersmarcus.com 
landanders.thumbler.com 
landanders.instagram.com

Anders Marcus är en man med många strängar på sin lyra. Han har under många år jobbat med det kreativa inom Mando Diao,  Ma, Ü och som konstnärlig ledare för det legendariska kollektivet Caligola.

Han är en av de riktiga giganterna inom den Svenska gatukonst scenen. Anders Marcus har kallats " Sveriges mest okända kända konstnär " han är en riktig legend i ordets rätta mening.

När Anders fick erbjudandet att delta i Satans demokrati kunde han inte annat än tacka ja. I sitt verk har han valt att arbeta med kontraster som en del av en helhet.

 

Augusta Chavarria Persson​
www.augustachavarria.se
Genom att kombinera olika textila tekniker försöker jag hitta nya uttryck och vägar att gå inom det textila fältet. Kött, hud, skinn, sår. Här bilder från ett utforskande av textilens efterliknande av mänskligt material. 
Som kostymassistent i projektet vill jag få en inblick i hur Satans värld fungerar, vara med i det stora maskineriet där vi tillsammans blir del av någonting större.

Camilla Frick Isberg
www.cargocollective.com/camillafrickisberg
Jag inspireras av möten med människor, det ogreppbara direkt tilltalande, oväntade materialmöten.
Jag ville vara med i Satans demokrati för att jag vill arbeta med scenografi och tyckte att detta projekt verkade för bra för att vara sant! Att få i stort sett fria händer med enda begränsningen att skapa något riktigt fett!

 

 Charlotte Wintgren
www.charlottewintgren.se
Vad blir du inspirerad av?
Naturen. Stillsamhet. Mörker. Det som skrämmer. Nördigt djupdykande utforskningar av det som inte går att kontrollera.

Vad var det som fick dig att gå igång och vilja medverka i Satans demokrati?
Jag tror att projektet Satans demokrati, med så många olika deltagare, kommer gravitera mer och mer åt att "leva sitt eget liv". Det är spännande!
Bilderna på sidan är verk skapade av Charlotte.

Elisabeth Raymond
http://elisabethraymond.tumblr.com
Någonstans, hela tiden, mitt i bland oss är universums olösta mysterier och katter och kaffet och rymden och jorden och landsgränser och skogen och frukost varje dag (muesli och yogurt) och att spionera och att treva och att vara kär och att vara här och att våga falla och att våga stanna och allt som skälver och allt som darrar. och någon skriver och någon river hus och någon bygger nya och någon står där, bara tittar på och någon frågar hur du mår och mitt i det, demokrati och bostadskö och sambeskattning och annorlunda uppfattning och där ibland, där har vi mig och och där har vi dig och där har vi oss och vi råkar finnas, på industrivägen 6 som i ett litet universum, mitt i det stora, vilken grej. 

Emelie Wahlman

Jag jobbar med dans och koreografi, framförallt med kroppen som kommunikatör men också med att synliggöra och utmana den konventionella synen på koreografi. Jag är intresserad av icke-verbal kommunikation - emotionell intelligens, fysiskt intellekt och gränsen däremellan. Mitt arbete är intuitivt, med humor och självdistans- men på allra största allvar. 

Jag går igång på stora samarbeten och Satans demokrati ger mig möjlighet att fylla mitt behov av att dränka allt jag ser i glitter och hybris. Jag tror också stakt på att jobba i flock och utgå från lusten av att skapa tillsammans. I Satans demokrati jobbar jag tillsammans med Kristoffer Nolgren som står för tekniken och allt trams, jag står för formen och "det där lilla extra". 


Foto: Håkan Larsson och Disa Krosness

Evelina Lindström
http://cargocollective.com/evelinalindstrom

Givmilda egocentriska  konstruktiva destruktiva känslofyllda kroppar sköra för sin omgivning  
Upplevelsen av att vara något nu levande.

Satans demokrati tar upp vikiga ämnen, så jag blev inspirerad till att vara med. Det är en chans att få låta en idé bli större och få ta mer plats än vad jag i vanliga fall har möjlighet till. I detta
projekt jobbar jag tillsammans med Johan Midtsian.

Frida Farm
www.gorz.se/_/artists/frida-farm/
Inspireras av: Jag har en medfödd känsla av att vara ständigt kränkt av alla existerande system och inspireras därför av allt som gör revor i dominanta logiker. Gillar även träsk. 
Jag gick igång på Satans Demokrati för att jag gillar att göra saker tillsammans med andra och för att det är ont om platser där sådant får göras ifred utan stenhård administrering ovanifrån. Jag kom också in i projektet ganska sent och blev typ golvad av alla feta grejer som de andra redan hade gjort.

Frithiof Engzell
www.cafechernobyl.wordpress.com
Vad blir jag inspirerad av?
Jag är en estet. Det vill säga, en oerhört ytlig människa. Både när jag konsumerar och producerar kultur handlar det nästan uteslutande om stil och stämning. Vad 'min' stil sedan består av har jag svårare att definiera, men jag dras generellt till det skeva, det surrealistiska och drömlika.
Vad fick mig att vilja medverka? 
Boken vi baserar verket på hör till mina favoritromaner, och projektets estetik kändes lockande att arbeta i. Erbjudandet att bygga en 1:1-installation utan återställningskrav kändes också för bra för att inte utnyttjas.

Hanna Bylund
Jag blir inspirerad så fort jag går utomhus. Jag samlar och släpar ständigt hem grenar, stenar, gräs, fjädrar, ben, lavar, löv, mossor, kottar osv... Det finns möjligheter och berättelser jag anar där, som jag vill pussla ihop. Mitt skapande kretsar alltid kring förgänglighet och dödlighet, ämnen vi gärna blundar för i den samhällsstruktur vi skapat åt oss. 
Vad var det som fick dig att gå igång och vilja medverka i Satans demokrati? Det är precis den sortens föreställning jag själv vill uppleva som publik! Att få kliva in i en värld och uppleva den fullt ut, inte på avstånd, inte "se men inte röra". Att få komma nära, gå sin egen väg, klämma, känna, lukta . Jag är väldigt nyfiken på hur huset och rummen kommer utvecklas under tiden föreställningarna spelas. Vad publiken kommer lämna för avtryck.

Helena Hildur W.
www.helenahildur.wordpress.com
Vad jag inspireras av? Det kan jag inte säga. Först kommer närvaron – vad som händer sen, går inte att veta. Vill vara som katten på åkervallen under himlen; uppmärksam.

Varför jag inte vill medverka i Satans demokrati: Konstnärer blir återigen aktörer i gentrifieringsprocessen – utan betalning. Varför jag medverkar i Satans demokrati: lust (infernalisk?)...Bredvid katten tre tidigare projekt: ett hus för lyssnande i Åbo, hållbarhetskarta och upcycling i Gnesta, en människobild på en vägg i Stockholm.

Hop Louie
www.hoplouie.com
Vad blir du inspirerad av? 
Orättvisor och kampen mot dom, gamla fula grejer och folk som skiter i och bara kör.
Vad var det som fick dig att gå igång och vilja medverka i Satans demokrati?
Att få se huset och höra idén bakom och att få göra ett verk som inte är en målning utan en installation. Har knappt gjort installationer förut men inspirationen infann sig direkt efter första besöket i huset och när jag berättade om det för Hello Banana så bestämde vi direkt att vi skulle göra det ihop.

Kristina Skantze
www.kristinaskantze.se

Vad inspireras du av?
Absurda situationer, vardagens skådespel och kroppsliga, hemlighetsfulla berättelser.


Vad var det som fick dig att vilja medverka i Satans Demokrati?
Jag kände mig hemma i stämningen som projektet beskriver och tror att det kommer att bli en storslagen, magisk föreställning. Det blir roligt vara med och att möta andra i förberedelserna.

Linea Matei
www.lineamatei.com
Vad blir du inspirerad av? 
Människan, är min störste inspiration. Människan och dess strukturer, normer och hur vi förhåller oss till varandra och världen. 
Vad var det som fick dig att gå igång och vilja medverka i Satans demokrati?
Jag gick igång på Satans Demokrati då det är ett projekt med satta ramar men som samtidigt tillåter alla oss medverkande att bidra och ta fram något ihop. Det känns som att Stockholm, Sverige, längtat efter projekt som dessa, där människor samarbetar och hanterar frågor som demokrati, censur, frihet, status... status mellan människor, mellan teknik, natur, konsumtion, gemenskap och individualism. 
Vi alla lever i en och samma värld, men samtidigt så kan våra världar se så extremt olika ut... och vår förståelse för varandra kan skifta, det är något jag fascineras av och vill undersöka. Satans Demokrati = Woo hoo! sjukt pepp kul! 

Lina Nyberg
https://www.facebook.com/laLUNEdesign
Inspireras av psykologi, fysik & kemi... våra möjligheter & begränsningar.

Projektet satans demokrati är en fantastisk möjlighet att kombinera så många konstformer och talangfulla aktörer på en & samma plats, verkligen skapa ett intryck för alla sinnen. Ser nyfiket fram emot reaktionerna och recensionerna från besökarna.

Danielle Pamp
www.linuspamp.tumblr.com
Mitt tema är att problematisera och lyfta fram frågor som har med identitet, uppväxt, grupptillhörighet, queerproblematik och maktspel att göra.
Jag intresserar mig för följder och påverkan av sådana strukturer.I mina verk berättar jag om verklighetens företeelser, hur saker ser ut utan att spetsa till dem. Med detta berättarsätt hoppas jag att verken vinner i styrka genom att betraktaren får dra sina egna slutsatser. Jag arbetar med självbiografiskt material, men hoppas att mina verk är tillgängliga och kan upplevas med en mer allmän blick. Man kan säga att jag söker allmänna uttryck för personliga katastrofer. 
Ang Satans demokrati; Jag intresseras av den nya karaktären i projektet där alla olika konstnärliga uttryck sammanstrålar till ett stort performanceverk skulle man kunna säga.

Marcus Arborelius
Jag spelar med många olika band och artister, både live och i studio, och är konstant inblandad i olika kreativa processer. Visionerna är dock aldrig bara mina – jag får alltid kompromissa och är sällan den med vetorätt. Det vore kul att göra något på egen hand, men jag gillar alltid andras idéer bättre. Och hur kul är det att vara helt själv, så vad ska man göra? Jo, man ser till att hoppa på tåget till Satans demokrati! Där kan man jobba med sin egna vision och samtidigt vara en del av något större. Platser där konstformer blandas och kreatörer möts är bland det mest attraktiva jag vet.

Foto: Mi von Ahn och Timmy Hargesheimer

Rasmus Norberg
Som kreatör arbetar jag främst med spegelbilder utav min samtid. Direkta reflektioner som grundar sig i min egna och medmänniskors upplevelser och historier. Min uppskattning för det vackra är något som genomsyrar min person och mitt liv. Dock fäster jag mig som konstnär  vid det mörka och ifrånstötta. Jag älskar att inspireras av människans vilja och sökande efter en balanserad tillvaro. Viljan att få ingå i ett större sammanhang och särskilt vilka medel vi tar till för att nå dit.

Det som gör Satans Demokrati otroligt intressant för mig är storheten i projektet. Den möjlighet som ges till mig och andra etabletrade och oetablerade kreatörer att få skapa rum och upplevelser helt utifrån våra egna idéer är fantastisk. Särskilt när klimatet för konstnärer är så hårt som det är idag. Möjligheten att få arbeta med andra inspirerande människor och att jag personligen får nå ut offentligt med mitt egna verk är en dröm som går i uppfyllelse. 

Robin Dahlqvist
http://robindahlqvist.se/
Jag jobbar mycket med platsspecifik konst och rumslighet. Att förändra rummet handlar också om en interaktion med platsen och människorna. Därför skapas inte förändringen ensam, utan genom handlingar vi gör tillsammans. Därför kan det vi skapar bli större än oss själva. Att vara med i Satans demokrati ser jag som en möjlighet att få ta del i en större kollektiv handling och få vara med och skapa något som ingen kunde ha skapat på egen hand.

Sabina Örneborg
Du hittar mig på instagram.
Jag inspireras av mycket i vardagen, mötet mellan människor i synnerhet. Men det som inspirerar mig mest är eldsjälar och andra personers kreativitet, att se någon skapa och vara verkligt inspirerad är något som får det att klia i fingrarna hos mig. Därför blev jag svintaggad av energin, engagemanget och den kollektiva skapandeprocessen som ligger bakom Satans Demokrati.
Min konst på Satans Demokrati består av en blandning olika konstmedier: installation, konceptkonst, teckningar, skulpturer, samlingar, min egen psykofarmaka, med mera. Jag vill höja frågan om psykisk ohälsa och vårt samtida förhållningssätt till detta - stigman, fördomarna, men även problematiken kring den globala massmedicineringen och de vinstdrivande läkemedelsföretagen.

Sara Elggren 

Vad Inspireras du av?
Roligt!

Vad fick dig att vilja medverka i Satans Demokrati?
Fantastiskt!

Sara Jernberg
www.sara-jernberg.squarespace.com
Inspiration just nu; kropp och psyke och hur de samspelar, stämningar och energier/dynamiker som kan skapas från och ur allt och inget.
Min ingång till Satans demokrati; Jag hörde talas om projektet via Gerlesborgsskolan och tyckte det verkade intressant. Besökte den interaktiva pjäsen Sleep no more i New York och har velat vara med i något liknande projekt sen dess.

Sofia Larsson
http://cargocollective.com/sofialarsson
Jag inspireras av det som ifrågasätter, som skapar nya vägar och det som flyr verkligheten. Som landskapsarkitekt har möjligheten att få vara med i Satans Demokrati blivit ett sätt att utforska rummet med betydligt mer frihet och fantasi än vardagen tillåter. 

Tove Ekström

Vad jag inspireras av:
Mysterium, gåtor, kalejdoskåp, gotiska spökhistorier och den mänskliga längtan och förmågan till fantasi. Att mäniskan är kapabel till att fantisera ihop så mycket mer än verkligheten och därmed också kunna sakna något som inte är verkligheten. 
 
Varför jag vill medverka:
För att äntligen få fria tyglar och släppas ut på kreativt grönbete. Jag tror att det är exakt sådant här arbete en mår bäst av.

Tove Sörblom
Jag inspireras av det som äcklar och skaver, av mardrömmar och tvångstankar. 
Jag är med och bygger Satans demokrati därför att jag vill vara med och skapa en alternativ värld, en reva i verkligheten där kreativa krafter får verka fritt. Som ett nattsvart kojbygge i jätteformat.

Trystero
Trystero är en nystartad kulturförening som arrangerar alternativa kulturevenemang. Föreningen innehar en bred och stundtals förvirrande kompetens, inom verksamheter som bl a konst, illustration, formgivning, arkitektur, musik och socialarbete. Några av medlemmarna driver sedan tidigare bl a skivbolag och flygbolaget/rockklubben Fly Interzone. Vi har tidigare tillsammans och på varsitt håll arrangerat temafestivaler och konstevents som t ex Krautrock STHLM på Södra Teatern, Space A Go Go och Berlin-Hawaii på Tekniska museet, 99:ans Tropical Pool Party och Fly Interzones 10årsjubileum på Fylkingen.

Medlemmarna:
Ulrika Andersson, William Carlstedt, Anna Hellström, Henning Lindahl och Maria Rosenthal.

Ulrika: www.ulrikaandersson.se / Henning: www.airwavesdesign.se
Tack till: Jonatan Blomster

 YOMA
http://itsyoma.com/
Inspiration: Monumentalt, kontraster, sentimentalitet, utopi. 
Satans demokrati: Att det är en total upplevelse som inte följer teaterns vanliga ramar. Att det är en händelse som innehåller många olika aktörer och typer av uttryck.